Ranskalaiset eivät ole suotta ylpeitä filosofistaan René Descartesista. Hänen filosofinen lausumansa, kuolemattomat sanansa kuuluvat: Cogito ergo sum. Onpa mies tituloitu nykyaikaisen filosofian perustajaksi. Hänen latinankielinen lausumansa käännetään usein ”Ajattelen, siis olen olemassa”, mutta täsmällisempi käännös kuuluisi: ”Olen olemassa tietoisuudestani tietoisena olentona”.

Descartes piti kaikista maailman asioista varmana vain minän, ajattelevan mielen, olemassaoloa. Kaikki muu voi olla pahansuovan demonin harhaa.

Kielifilosofisesti tarkastellen tämä ei kuitenkaan riitä – ajattelevan mielen ohella on näet myös ajattelevan kieli. Descartes ei huomannut kyseenalaistaa, että sanoilla on oltava merkitys. Vaikka hänen kuvittelemansa häijy demoni pystyisi vääristämään jopa matemaattiset totuudet, epäileviä ajatuksia palvelevaa kieltä se ei pystyisi vääristämään. Miten ihminen voisi esittää rationaalisia ajatuksiaan, jos ei tuntisi sanojen merkityksiä? Minällä on kieli. Kieli on olemassa.