Se, että kirjoittaa että-sanan, ei tarkoita aina, että sen eteen kuuluisi pilkku. Useimmiten kyllä kuuluu. Jotkut kertovat oppineensa moisen pinttymän koulunpenkillä, mutta enää ei kannata juosta kangastuksen perässä. Lauseiden rakenne ja luonne ovat etusijalla:

- Havaitsin maantiellä sekä hirven että peuran. * Tämän rinnastuskonjunktioparin (sekä ja että) yhteydessä ei pilkkua käytetä.

- Ihmettelin aamulla, ettei herätyskelloni soinut ja (ettei) naapurien kolina herättänyt. * Tämän virkkeen lopussa on kaksi rinnasteista sivulausetta, joista jälkimmäisen ettei-sanan (suluissa) voi jättää pois. Yhteinen lauseenjäsen on Ihmettelin aamulla, joka siis määrittää molempia sivulauseita.

- Kiitos että osallistuit. * Lyhyisiin ja ytimekkäisiin virkkeisiin ei ole pakko merkitä pilkkua.

- Sulje ikkuna, niin ettei se kolise. * Tässä on ovela merkitysero. Nyt pyyntö merkitsee ikkunan sulkemista, jotta se ei kolise. Pilkun voi panna myös ennen ettei-sanaa, jolloin pyyntö merkitsisi ikkunan sulkemista (prosessia!) siten, ettei se kolise.

- Ei päivää ettei vahinkoa. * Sananparsissa pilkutus seuraa ajatusta, ja pilkku merkitsisi katkoa ja vähentäisi iskevyyttä.

- Että näin kävi, oli silkkaa sattumaa. * Erittäin harvoin virke alkaa että-sanalla.