”Kieltä voi oppia ilman, että tuottaa sitä itse.”

Kyllä: Legendat kertovat historian merkkihenkilöiden, kuten Albert Einsteinin ja amiraali Nelsonin, oppineen kieltä tällä tavoin, mutta tarinoihin kannattaa suhtautua varauksellisesti.

Ei: Kieli perustuu vuorovaikutukseen. Pieni lapsi saa – sen lisäksi että kuuntelee toisten puhetta – omasta puheestaan palautetta, mikä pala palalta rakentaa hänen kielitaitoaan.

Kyllä: On todettu, että kaksikielinen voi pelkällä kuuntelemisella oppia toista äidinkieltään ja tämänkieliseen ympäristöön siirryttyään käyttää tätä ”kuuntelukieltä” luontevasti.

Kyllä.

 

”Kielioppi on puutteellinen, koska se kuvaa lähinnä kirjoitettua kieltä.”

Kyllä: Suurin osa kieliopeista on normatiivisia eli normeja antavia. Ne kuvaavat kielen ilmiöitä kriittisesti: jotain poimitaan mukaan ja paljon karsitaan aina pois, vaikka ilmiöt olisivat puhutussa kielessä miten yleisiä hyvänsä.

Ei: Kenties maailman parhaimpana kielioppina pidetään intialaisen Paninin laatimaa sanskritin kielioppia noin ajalta 400 eaa. Tuolloin ei ollut olemassa sanskritin kirjakieltä, joten tämä nykyisinkin verraton kielen kuvaus nojautuu siis puhuttuun kieleen. Jo 2 400 vuotta sitten kehitetyt kielenesitystekniikat pätevät niin puheeseen kuin kirjoitukseenkin, sillä niitä sovelletaan länsimaisessa kielitieteessä hanakasti.

Ei.

 

”Ihminen voi luoda oman yksityiskielensä.”

Kyllä: Voin keksiä suomen hiiri-sanalle oman sanani, esim. hoyjko. (En voi tuolla sanalla kommunikoida kenenkään kanssa, mutta omatpahan ovat kieleni ja sanani.)

Ei: Et välttämättä muista tuota sanaa vaikkapa vuoden kuluttua.

Kyllä: Kirjoitankin sen muistiin. Raapustan paperille: ”Hiiri on hoyjko.

Ei: On epäreilua kirjoittaa se suomeksi. Sepusta se sillä privaattikielelläsi!

Kyllä: Sopii. Siispä: ”Jneetuf bux-hoyjko”. Säilytän merkitykset muistissani.

Ei: Jossain vaiheessa lankasi katkeaa ja pahasti. Dementia tai Alzheimer yllättää. Etkä voi ikinä tietää, oletko erehtynyt vai et.

Kyllä: Onhan minulla muistikuvani siitä, miten sanoja viimeksi käytin.

Ei: Muistikuvasi ainoa todiste on muistikuvasi. Sellainen ei kelpaa todisteeksi, minkä vuoksi et pysty erottamaan oikeaa ja väärää kielenkäyttöä. Ja kun et pysty erottamaan oikeaa ja väärää, kielessä ei ole säännönmukaisuutta. Koska kieli elää sääntöjen varassa, yksityiskieltä ei voi olla olemassa.

Ei.

 

Esa Itkonen: Maailman kielten erilaisuus ja samuus