Hiljattain pääministeri Matti Vanhanen sai valituksia bloginsa monista kirjoitusvirheistä (1). Erheiden syiksi ministeri mainitsi ”pienen näppäimistön ja vielä pienemmän ruudun” (2). Hän selitti kirjoittavansa tekstin vain kertaalleen ilman tarkistuksia (3), eikä komiteoita kielen hiomiseen keskustalainen tunnustanut käyttävänsä (4).

 

1. Myönteistä on, että blogia luetaan ja vieläpä tarkasti. Kansanhuvina kynällä yksittäisiä sanoja syynäten. Onhan kyseessä kansakunnan keulakuva?

2. Suosittelen käyttämään tekstinkäsittelyohjelmaan kuulunevaa zoomaustoimintoa tai vaihtoehtoisesti suurennuslasia. Ei kuitenkaan puusta valmistettua, tai jos puusta, niin ei ainakaan tuppeen sahatuista laudoista.

3. Eikö koulussa jo opetettu, että kokeesta saa poistua vasta sitten, kun on kerran lukenut kaikki vastaukset läpi? Pääministerin soisi olevan tarkkana kuin porkkana. Mikäli Vanhanen muistaa, niin hallitus itsekin tarjoilee neuvotteluissa porkkanana veronkevennyksiä.

4. Hyvä niin. Kolikossa on myös kääntöpuoli ja auringossa varjopuoli. Hallintoalamaiselle ymmärrettävintä kieltä syntyy ison kynäparven sijaan pikemminkin yhden ihmisen kynästä, koska tällöin kirjoittaja voi kypsyttää rauhassa omia ajatuksiaan, eikä vaarana ole tasapaksu virkakielivelli, joka ei lopulta miellytä ketään.