Meressä kiirii ääniä tämän tästä. Mutta entä jos jokin mystinen ääni kantautuu Yhdysvaltain merivoimien mittareihin jostakin 5 000 kilometrin päästä? Entä jos tuo ääni on sen verran poikkeuksellinen, ettei sen aiheuttaja voi olla mikään ihmistuote, kuten valtamerialus tai räjähdys? Entä jos poissuljettuja ovat myös luonnonvoimat, kuten tulivuorenpurkaukset tai maanjäristykset?

Ääni on tutkijoiden mukaan peräisin jostakin elävästä. Ok, ongelma vain on siinä, ettei mikään tunnettu olento voi tuottaa niin suurta töräystä. Paitsi Bloop. Mikä se siis on?

Yhdysvaltain laivasto laski vuonna 1997 mereen vakoilusensoreita tarkoituksenaan tarkkailla venäläisiä sukellusveneitä. Sensorit kaappasivatkin äänen, joka on vaivannut tutkijoita vuositolkulla. Vanhat merimiestarinat merihirviöstä nousevat uuteen valoon, sillä ääni on useita kertoja lujempi kuin mihin sinivalas, maapallon kookkain eläin, viestiessään pystyy. Voi juku, ehkä se isoisoisoisän meren syövereihin kadonnut kauppalaiva todella joutuikin valaan vatsaan!

Tämä menee vain herkullisemmaksi: tutkijat pitävät mahdollisena myös jättimäistä mustekalaa, jollaista ei ole kuunaan nähty. Merenpohjahan on yllättävän tutkimatonta aluetta. Vaikka kuolleista valaista on löydetty isoja imujälkiä, kunnon kalmarit ovat itse osanneet pysyä loitolla kameroiden välkkeestä. Ne rannalle huuhtoutuneet parikymmenmetriset lonkeroveikot ovat voineet olla vasta lajin poikasia!

Sotilaalliset kuunteluasemat – eivät enää salaiset sellaiset – sijaitsevat satojen metrien syvyydessä ns. syvien äänten kanavalla. Niissä oloissa paine ja lämpötila synnyttävät aaltoja, jotka kulkevat pitkiä matkoja ilman, että ne siroaisivat pintaan tai pohjaan. Asiantuntija voi mittariin tarttuneista äänijäljistä päätellä, mikä eläin- tai miinalaji on minkäkin äänen päästänyt. Tai sitten ei.

Miltä ääni sitten kuulostaa? Käykääpä kuuntelemassa  ja arvuuttelemassa Youtubesta. Ei ole kuitenkaan syytä hätään: noin iso peto ei eksy Hietsuun yöuimareiden kimppuun. Uiskennelkaa vain rauhassa, mutta väkijuomia nauttikaa kohtuullisesti.