Kieliä ei voi asettaa paremmuusjärjestykseen, mutta vertailla niitä toki voi. Tässä omia hajahavaintojani englannin ja suomen eroista:

1. Kerrassaan klassista ja kliseistä, mutta silti: kirosanat. Englantia puhuvilla on lähinnä fuck ja shit. Voi perskutarallaa! Kunnon kiroilun on erään tutkimuksen mukaan todettu lievittävän tuskaa, ja sellaiseen suomen kieli antaa mitä mehevimmät eväät.

2. Kaikissa kielissä on onttoja tervehdys- ja kohteliaisuusfraaseja, mutta englanninkielisten harrastama ”How are you?” on käytännössä retorinen kysymys. Siihen vastataan yleensä ”I’m fine” tai muuta myönteistä. Oli miten oli, kysyjää ei kiinnosta koko vastaus. Suomalainen sen sijaan voi vastata aidosti kysyvään ”Mitä kuuluu?” -kysymykseen totuudenmukaisesti vaikkapa ”No, ei kovin lujaa mene.

3. Suomessa on erikseen tietää ja tuntea, jotka ilmaisevat omaa perspektiiviään tietoisuudesta, toinen jotenkin analyyttisemmin ja toinen elämyksellisemmin ja inhimillisemmin. Tiedän, että hän on ammattilainen. Tunnetko metsät? Emme tienneet tuloksista mitään. Tunnen tuon naisen. Englannissa on vain know. Piste.

Suomen kummallisuuksista puolestaan tulee ensiksi mieleen paikkakuntien taivutus paikallissijoissa. Se on hyvin hämärää tiedettä. Moni on sitä tutkinut ja sille tielle jäänyt. Toisaalta ollaan Luvialla mutta toisaalta Laviassa. Toisaalta vietetään laatuaikaa joko Rajamäessä tai Rajamäellä aina sen mukaan, mistä Suomen (ainakin neljästä) Rajamäestä puhutaan. Kielitajusta on hädin tuskin apua. On vain tunnettava paikallinen taivutus, ja näitä paikkakuntia, kyliä, niemiä, seutuja, mäkiä, kuntia, alueita ja kaupunkeja on lukematon määrä. Englannissa kaksikirjaiminen pikku prepositio poistaa koko ongelman.

Toiseksi täytyy mainita objektin sija, jonka oppiminen vaatii kielikurssien priimukseltakin vähintään leijonanosan elämästä. Näen omenan. Syön omenaa. Syön omenan. Nappaa omena! Otatko omenan? Otatko omenaa? Haluan lisää omenaa. Tuossa nököttää omena... Ei ole sijamuoto aina suomalaisillekaan helppo nakki: ”Nord Stream on saanut Suomen ympäristölupaviranomaisilta luvan rakentaa kaasuputki/kaasuputken Venäjältä Saksaan.” Kumpi mahtaa olla oikea sija?