Sanojen alkuperän selvittäminen eli etymologia paljastaa joskus hämmästyttäviä yhteyksiä. Englannin kielen tutkijat ovat jo kauan sitten havainneet sanoilla testify ’todistaa’ ja testicle ’kives’ olevan jotain yhteistä. Vuosituhansien taakse alkuperäiskieliin ulottuva tutkimus ei ole tänäkään päivänä antanut asialle mukiinmeneviä selityksiä, mutta populaareja teorioita on kylläkin sukeutunut.

Suosituimman olettamuksen mukaan muinaiset roomalaismiehet asettivat oikean kätensä kiveksiinsä ja vannoivat kallisarvoisina pidettyjen kivestensä kautta, ennen kuin saivat antaa pätevän todistuksen oikeudessa. Tavasta pitäisi löytyä viittaus myös Raamatun Vanhasta testamentista. Teoria oikaisee kätevästi mutkat, mutta valitettavasti roomalaisten juhlallisesta valanvannonnasta ei ole luotettavia todisteita. Tarkempi tutkimus on paljastanut, että mainittu raamatunkohta viittaakin reiteen, koska se symboloi voimaa ja sijaitsee lähellä tärkeitä elimiä. Tämä väärinkäsitys lienee koko legendan moottori. Mihin nainen olisi sitä paitsi asettanut kätensä vannoessaan?

Vakavasti otettavampi tutkimus on selittänyt yhteyttä muun muassa niin, että vanha kreikan ’puolustusasianajajaa’ merkitsevä parastates-sana, jonka voisi kirjaimellisesti kääntää vaikkapa sivussaseisojaksi, kytkeytyy yleisesti kaikenlaisiin ’parillista’ merkitseviin sanoihin. Siten se olisi liittynyt muihinkin parillisiin ruumiinosiin, kuten käsiin ja silmiin – ja sittemmin myös kiveksiin. Tällaisesta tapahtumaketjusta on häilyviä havaintoja muistakin kielistä.

Oli miten oli, näin saataisiin ne roomalaiset syypäiksi tähän noloon yhteensattumaan, sillä tunnetusti jokainen asiallinen historiankirjoitus alkaa sanoilla ”Jo muinaiset roomalaiset…”