Mitä tarkoittaa erikoishaastattelu? Sillä mitä ilmeisimmin korostetaan toimittajan toteuttaman haastattelun erityisluonnetta: haastateltu henkilö on ehkä merkittävä julkisuuden henkilö tai sitten sarjarikollinen, jolta ei helposti liikene haastattelua vaan haistattelua. Tällaisia korostusilmauksia ei kuitenkaan sovi viljellä liiaksi – ei niin kuin Seiska huutomerkkejä.

***

Ruumis elää? Sana ruumis ei viittaa vain kuolleeseen, vaikka usein niin intetään. Moni yrittää järjestää kielitajunsa kahdeksi lohkoksi:

keho (elävä) – ruumis (kuollut).

Mutta sanat eivät noin vain lohkoudu. Ruumis-sanalla on sitkeästi elävääkin käyttöä. Vai onko seuraavissa esimerkeissä jotain mätää: ”kissalla on notkea ruumis”, ”äiti suojeli lasta omalla ruumiillaan”, ”Jussi karaisee ruumistaan”, ”olen täysissä sielun ja ruumiin voimissa”. (Kielitoimiston sanakirja)

Jos haet yksioikoisuutta, käytä kehoa tai kalmoa. Vastakkainasettelun aika on ohi.

***

Onko oikein sanoa tämyys? On. Sanaa käyttävät etupäässä filosofit, takapäässä myös jotkut muut. Tämyys-sanan outous juontuu siitä, että pronominia liitetään ani harvoin substantiivijohtimeen -UUs. Pronominit eivät ole yhtä notkeita kuin kissat. Tutuin johdos on minuus. Mahdollinen on myös sinuus, notkeimmillaan jopa mikyys.

***

Miksei saa sanoa verovapaa, vaan pitää olla veroton? Tämä on tärkeävapaa kysymys, joka silti edellyttää pohdintarikasta käsittelyä. Mutta en nyt jaksa näitä svetisismejä, vaan menen syömään kuituköyhää leipää.

***

Miksi on synonyymeja? Ne tuovat asian eri puolia esille. Onhan aivan eri sävyä sanoa ”housut ovat kalliit” kuin ”housut ovat hintavat/tyyriit/arvokkaat”. Synonyymien avulla kuuliainen kirjoittaja vähentää toistoa.

Lähimerkityksisellä sanalla voi joskus olla rikosoikeudellista merkitystä, tietää tutkija, joka haastatteli koehenkilöitä näiden katselemasta kolarista, jossa olivat osallisena punainen ja sininen auto. Silminnäkijät jaettiin kahteen ryhmään. Toisen ryhmän jäseniltä kysyttiin ”Kuinka kovaa punainen auto ajoi törmätessään siniseen?” ja toiselta ”Kuinka kovaa punainen auto ajoi murskautuessaan siniseen?” Se ryhmä, jolle puhuttiin murskautumisesta, arvioi törmänneen auton nopeuden 50 prosenttia suuremmaksi.