Minun on pakko panna tikku ristiin tämän kulttuurisesti tärkeän dilemman julki tuomiseksi. Tikku on nimittäin vauhdikkaasti siirtymässä kohti huulia. Kyse ei kuitenkaan ole hammastikusta, vaan kielitieteellisemmin ilmaistuna yhdyssanan keskimmäinen osa on muuttunut takavokaalisesta etuvokaaliseksi. (Etuvokaalit ovat i, e, y, ä, ö, takavokaalit a, o, u.) Toisin sanoen a on lyömässä ä:n laudalta. Syynä lienee helpompi ääntäminen, sillä edessä sijaitseva tähti-osa on etuvokaalinen.

Merkityksen kannalta tähtisadetikku on luontevampi, koska puikon päällysteestä sinkoaa kirkkaita kipinöitä, siis tähtisadetta. Ilmeisesti moni toisaalta mieltää puikon eräänlaiseksi valomiekaksi, josta lähtee räiskyviä valojuovia eli säteitä. Tällöin tähtisädetikku olisi tietysti luontevampi valinta.

Ilta-Sanomat perusti vuodenvaihteen 2008 - 2009 kynnyksellä äänestyksen, johon on osallistunut yli 25 000 kannanilmaisijaa. Tulos? Se on häikäisevä. Peräti 75 prosenttia äänestäjistä kannattaa tähtisädetikkua, joka on kiistatta tehnyt räiskyvän läpimurron, sillä sanakirjat eivät näytä tuntevan kuin tähtisadetikun.

Mutta kehitys tuskin tästä enää etenee, vai tulisiko tikustakin tikky? Mistäs sitä tietää, kenties jo ensi uutenavuotena leikitään tähtisädetikyillä!