Miksi siili taipuu siilin, mutta tiili taipuu tiilen?

Sanat ovat eri ikäkerrostumaa. Siilin edustaa uudenaikaista, tiilen vanhempaa taivutusta. Jos siis tiili-sana tulisi kieleemme nyt, se taipuisi tiilin.

***

Miten astenosfääri tavutetaan?

Vierassanojen tavuraja on monesti epäselvä. Tuonrakenteinen vierassana on mahdollista tavuttaa kahdella tavalla. Tekstissä on tietysti syytä noudattaa johdonmukaisuutta ja käyttää vain jompaakumpaa. Suomalainen voi mieltää ilmauksen yhdyssanaksi (asteno-sfääri) tai olla piittaamatta sanan alkuperäistä ja tavuttaa sen kielemme tavutussääntöjen mukaisesti (astenos-fääri).

***

Viileää vai viileätä?

Kumpikin käy.

***

Kanttarelli vai kantarelli?

Kantarelli on suositeltu kirjoitusasu, mutta Kielitoimiston sanakirja tuntee myös kanttarellin. Sienen nimi on lainattu ruotsista (kantarell), mikä vaikuttaa ääntämykseemme. Sana on toisin sanoen lainattu loppu-i:llä höystettynä ja siihen on vaikuttanut ruotsille ominainen konsonantin kahdennus (vastaavasti esim. viken ääntyy viikken).

***

Mikä on monikon partitiivi sanasta voi?

Tämä kuuluu niihin kieliopin muotoihin, joissa yksikkö ja monikko ovat samannäköiset. Monikon i:tä ei lisätä, koska yksikössä on jo samassa paikassa i. Tai: yksikön i poistetaan ja sen tilalle tulee monikon i. Vastaus on joka tapauksessa yksikön näköinen voita. Vastaavanlainen on esim. 3. persoonan omistusliite: hänen lapsensa. Yksi, kaksi vai kolme lasta?

Jos kysyjä tarkoittaa huudahdussanaa voi, se ei taivu.

***

Onko väärin kirjoittaa, että joku on karussa eli pakosalla?

Sana on harvinainen, mutta ei minulla ole siitä mitään pahaa sanottavaa.